ماهیت تفکر استراتژیک

116 بازدید
دکتر جواد فقیهی پور

ماهیت تفکر استراتژیک

تعریف تفکر استراتژیک

تفکر استراتژیک([1]) یک فرایند فکری آگاهانه و منطقی است که بر تجزیه‌وتحلیل عوامل و متغیرهای حیاتی تمرکز دارد که در موفقیت بلندمدت یک کسب‌وکار، یک تیم یا یک فرد تأثیر می‌گذارد. تفکر استراتژیک شامل پیش‌بینی دقیق و آگاهانه تهدیدها و آسیب‌پذیری‌ها برای مقابله با آن‌ها و استفاده از فرصت‌ها می‌باشد. در نهایت تفکر استراتژیک منجر به ایجاد مجموعه شفافی از اهداف، برنامه‌ها و ایده‌های جدید برای بقا و رشد در یک فضای پویا و رقابتی می‌شود. در این نوع تفکر باید واقعیت‌های اقتصادی، نیروهای بازار و منابع موجود را در نظر گرفت. تفکر استراتژیک نیاز به پژوهش، تفکر تحلیلی، نوآوری، مهارت حل مسئله، مهارت‌های ارتباطی و رهبری و قاطعیت دارد.

[1] Strategic Thinking

اهمیت تفکر استراتژیک

فضای رقابتی می‌تواند به سرعت برای هر سازمانی تغییر کند. روندهای جدید به سرعت ظهور می‌کنند و شما مجبور به مطابقت با آن‌ها می‌شوید. با گنجاندن تفکر استراتژیک در کار و روال زندگی‌تان می‌توانید در پیش‌بینی و استفاده از فرصت‌ها به مهارت بیشتری دست یابید. تفکر استراتژیک در سطح فردی به شما امکان می‌دهد در ایفای نقش خود مؤثرتر باشید، برای سازمان خود ارزشمندتر شوید و ثابت کنید که آماده کنترل مؤثر بر منابع سازمانی هستید.

مزایای تفکر استراتژیک

گذشته از اینکه بایستی سازمان خود را در یک مسیر درست نگه دارید، تسلط بر هنر تفکر استراتژیک می‌تواند کارایی و نقاط قوت شما را به عنوان یک رهبر کسب‌وکار به حداکثر برساند. تفکر استراتژیک کمک می‌کند تا منطقی تفکر کنید و بهترین مسیر را برای رسیدن به اهداف طی کنید. در ادامه سه مزیت اصلی تفکر استراتژیک ارائه شده است.

 

1- رویکرد ذهن باز

افراد اغلب با داشتن یک راه‌حل از پیش تعیین شده با یک مسئله مواجه می‌شوند. این امر معمولاً به این دلیل است که این رویکرد در گذشته نیز در شرایط مشابهی کارساز بوده است. قطعاً آنچه قبلاً مؤثر بوده است، الزاماً موفقیت امروز را تضمین نمی‌کند.

 

2- پرسش مدام

وقتی شما دارای تفکر استراتژیک هستید، هیچ چیز مسلم نیست. شرکت‌هایی که رهبران آن‌ها راه سختی برای پاسخگویی به موقعیت‌های جدید دارند، در برقراری ارتباط با مشکل مواجه خواهند شد. داشتن یک دید گسترده و پذیرفتن تغییر شانس بقای سازمانتان را به حداکثر می‌رساند.

 

3- قوه ادراک

تفکر استراتژیک ایجاب می‌کند که با هدف اتخاذ منطقی‌ترین رویکردی که بیشترین نتیجه را به همراه دارد بایستی یک مسئله یا موقعیت را از چند منظر مشاهده کنید. نتیجه تفکر استراتژیک، فهم عمیق‌تر نسبت به مسئله می‌باشد که به شما امکان می‌دهد تا راه‌حل‌های مختلف و همچنین جوانب مثبت و منفی اجرای هر یک را ارزیابی کنید. وقتی از روش‌های سنتی تفکر و حل مسئله خارج می‌شوید، می‌توانید راه‌حل‌هایی را ارائه نمایید که در گذشته برایتان غیرقابل دستیابی بوده است.

آیا این مطلب را می پسندید؟
https://www.faghihipour.ir/?p=13730
اشتراک گذاری:
واتساپتوییترفیسبوکپینترستلینکدین
دکتر جواد فقیهی پور
مطالب بیشتر
برچسب ها:

نظرات

0 نظر در مورد ماهیت تفکر استراتژیک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.