تعریف نگرش
آلپورت، نگرش را به عنوان یک حالت آمادگی ذهنی یا عصبی تعریف میکند که از طریق تجربه شکل میگیرد و بر پاسخ فرد به همه موضوعات و موقعیتهایی که با آنها مرتبط است، تأثیر مستقیمی دارد. در یک تعریف سادهتر، نگرش عبارتست از یک ذهنیت یا تمایل به اقدام به شیوهای خاص به واسطه تجربه و خلقوخوی فرد. به طور معمول، وقتی به نگرشهای یک شخص دقت میکنیم، سعی در توضیح و تشریح رفتار او داریم. نگرشها ترکیبی پیچیده از مواردی هستند که ما تمایل داریم آنها را شخصیت، باورها، ارزشها، رفتارها و انگیزهها بنامیم. به عنوان مثال، وقتی کسی میگوید «او نگرش مثبتی به کار دارد» در مقابل کسی که میگوید «او نگرش کاری ضعیفی دارد» میتوانیم این مفهوم را درک نماییم.
وقتی از نگرش کسی صحبت میکنیم، به هیجانات و رفتارهای شخص اشاره میکنیم. نگرشها به ما کمک میکنند که چگونه شرایط را ببینیم. نگرشها نحوه رفتار ما نسبت به موقعیت یا موضوعات را تعریف میکنند. نگرشها ممکن است به سادگی ارزیابی یک شخص یا یک موضوع باشند، به عنوان مثال «من حسین را بیشتر از سایر همکارانم دوست دارم» یا سایر واکنشهای هیجانی ما نسبت به موضوعات و افراد، به عنوان مثال «من از مدیران متنفر نیستم» یا «حسن مرا عصبانی میکند». همچنین نگرشها، شناختهای درونی یا باورها و افکار ما درباره افراد و اشیاء را به وجود میآورند. به عنوان مثال «حسین باید بیشتر کار کند» یا «علی دوست ندارد در این بخش کار کند». پس نگرشها باعث میشود که رفتار خاصی نسبت به یک موضوع یا شخص داشته باشیم. اگرچه مؤلفههای احساسی نگرشها، درونی هستند، اما میتوان از روی رفتارهای افراد به نگرشهای آنها پی برد.
مؤلفههای نگرش
نگرش را میتوان به عنوان یک میل پاسخگویی به محرکها (چیزی در محیط فرد نظیر رویداد، مکان یا شخص دیگر) به صورت مثبت یا منفی تعریف کرد. به عنوان مثال وقتی صحبت از نگرش شغلی مثبت یا رضایت شغلی مثبت میشود منظور ما اینست که افراد وقتی به شغل خود میاندیشند احساسات درونی مطلوبی دارند. نگرشها سه مؤلفه اساسی دارند: شناختی، عاطفی و رفتاری.
- مؤلفه شناختی نگرش شامل باورها و دانش درباره محرکها و ارزیابی آنها است.
- مؤلفه عاطفی نگرش به احساسات فرد اشاره دارد و بخش هیجانی نگرش است.
- مؤلفه رفتاری نگرش تمایل به رفتار کردن به شیوهای خاص به عنوان پاسخ به احساسات و شناختهای فرد است.
ویژگیهای اساسی نگرش
نگرشها چهار ویژگی اساسی دارند: جهت، شدت، برجستگی و تمایز.
- جهت نگرش میتواند مطلوب، نامطلوب یا خنثی (بدون جهت) باشد. به عبارتی ممکن است جنبههای خاصی از شغل، سازمانی که در آن کار میکنیم، رئیس خود را دوست داشته باشیم، دوست نداشته باشیم و یا خنثی باشیم.
- شدت نگرش به قدرت مؤلفه عاطفی نگرش اشاره دارد. حتی اگر از جنبههای خاصی از شغل بدمان بیاید، این بیزاری میتواند از ضعیف به قوی وجود داشته باشد. به طور کلی، هرچه نگرش شدیدتر باشد، فرد تمایل بیشتری به ایجاد رفتارهای یکپارچه خواهد داشت.
- برجستگی به اهمیت ادراک شده نگرش اشاره دارد. به عنوان مثال، احساس عدم علاقه یک هنرمند به کامپیوتر ممکن است به اندازه نگرش مشابه یک دانشجوی رشته بازرگانی مهم باشد، جایی که آشنایی با فناوری اطلاعات به طور فزایندهای نقش مهمی در موفقیت شغلی دارد.
سرانجام، نگرشها در خلأ وجود ندارند. آنها بخشی از یک ترکیب وابسته به هم از باورها، ارزشها و سایر نگرشها هستند. نگرشها با باورها، ارزشها و سایر نگرشها تمایز دارند.
هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.